Hvis du eller nogen du kender, står i en situation, hvor I overvejer at rejse rundt i Danmark for at se det smukke, flade og grønne kongerige, men samtidig har betænkeligheder ved vores kære klimaregnskab, så læs med her.

 

Det traditionelle valg

Oftest vil man måske rette blikket mod sine forældres – eller andre familiemedlemmers – bil, eller evt. kigge videre rundt i venneflokken for at se, om man kan støve et transportmiddel op. Det er nu en gang et oplagt valg, som nok bunder i årelange traditioner, hvor bilen er det foretrukne køretøj. Men når først man har sagt A, må man også sige B – det ved de fleste af os. Problemet i denne sammenhæng er bare, at A står for bil, og B står for sammenstuvede knæ og for lidt plads i en bil, oftest set. Pointen her er, at der på den oplagte dags- eller fleredagstur er plads nok, når man skal tilbringe op til flere timer i et køretøj med op til flere mennesker.

 

Minibussens usete fordele

Og samtidig med det viser undersøgelser fra det svenske Netværket for Transport- og Miljø, at bussen er et langt mindre klimaskadeligt køretøj end bilen er. Bussen har i gennemsnit et en udledning på 27 gram per Co2 per passagerkilometer, hvorimod bilens ditto aftryk ligger på 144.

Der er dermed væsentlige samvittighedspoint at hente på den konto ved at leje en bus fremfor andre køretøjer. Og så er der tilmed bedre plads og generelt bedre komfort. Lej en minibus eksempelvis, og oplev en markant højere rejseglæde imellem dine stop og destinationer. Her skal du ikke bekymre dig og blå mærker på knæene fra sæderne foran eller problemer med at tage en skraber mellem stoppene, fordi I sidder som sild i en tønde. Derudover kan man uden problemer argumentere for, at minibussen jo er skabt til denne slags formål, både hvad angår komfort, men også hvad angår køreglæde og planlægning på den slags ture.

 

Toget kommer ind på en flot 2. plads

Med udgangspunkt i samme undersøgelse som i ovenstående strofe, er det ikke overraskende toget, som er den næstvenligste transportform for alle dem, der prøver at tænke bæredygtighed ind i deres hverdag og ferier. Toget scorer også gode point på komfortkontoen rent pladsmæssigt – men her kan der selvfølgelig være en udfordring fra tid til anden med medrejsende som enten støjer eller skaber gener på anden vis. En risiko, du ikke behøver forholde dig til ved valg af en minibus. Men ikke desto mindre er det langt mere klimavenligt end det, som der nok må betegnes som den populære dreng i klassen – flyet.

You might also enjoy: